בואו נתלבש בחוכמה ונשמור על הסביבה
15.04.2023
האופנה המהירה והזולה גורמת לנו לקנות יותר ולזרוק יותר ופוגעת בכדור הארץ. בואו נראה מה אנו הקטנים יכולים לעשות לשיפור המצב.
אופנה בת קיימא – אופנה איטית –Sustainable Fashion, למושגים האלה התוודעתי לפני כשנה וחצי כשהאזנתי לפודקאסט של מישהי שמראיינת מעצבות אופנה בתחילת דרכן והמרואיינת החמודה ספרה על מותג שפתחה לבגדי עבודה "סאסטיינבל". אני דוברת אנגלית ולפי מה שידעתי עד אותו יום, "סאסטיינבל" פירושו "עמיד". אמרתי לעצמי – וואלה. בגדי עבודה עמידים בכל מיני תנאים? היא רק עכשיו נכנסה לתחום, מאיפה היא יודעת אילו בדים עמידים יותר? האם מדובר בג'ינסים וכותנה עבה? מנין היא משיגה את הבדים העמידים ואיך היא יודעת לתת הוראות לתפירה שתחזיק מעמד בכל מיני תנאים? היא דברה גם על בגדי בית לאמהות והבנתי את זה שאם האמא רוצה לשבת בגינה על הדשא או לרוץ בבוץ אחרי ילדיה, גם חשוב שיהיו לה בגדים עמידים. אבל אז המשכתי להקשיב וכבר לא הייתי בטוחה שזה מה שהיא מתכוונת. ומאז התחלתי לשמוע שוב ושוב את המושג הזה.מסתבר שמדובר במושג מהשנים האחרונות והכוונה היא לאו דוקא "עמיד" אלא "ידידותי לסביבה" או "בר קיימא". ובתוך ההגדרה הזו נכללים גם כללי אתיקה ומוסר עבודה, זכויות אדם ואי העסקת פועלים בתנאי עבדות.
יום אחד יצא לי לראות וידאו על תעשיית האופנה ואיך שהאופנה הזולה והמהירה פוגעת נוראות בסביבה ומזהמת את האויר. התמונות שם כאבו ממש. טונות של בגדים איכותיים שנזרקים לפחי אשפה, לפעמים מושלכים לים (ממש לא טוב לסביבה) ולפעמים נשרפים. אנשים חושבים שהם קונים בגדים חדשים, ואת הישנים הם תורמים לנזקקים, לחנויות יד שניה, ולמדינות עולם שלישי, אז מה הבעיה? אז זו הבעיה: האמת היא ש"ייצור" הבגדים הישנים עולה עשרת מונים על הצורך וכך כל אלפי טונות של בגדים ישנים הם מיותרים והופכים לנזק סביבתי ענק.מסתבר שמדובר במושג מהשנים האחרונות והכוונה היא לאו דוקא "עמיד" אלא "ידידותי לסביבה" או "בר קיימא". ובתוך ההגדרה הזו נכללים גם כללי אתיקה ומוסר עבודה, זכויות אדם ואי העסקת פועלים בתנאי עבדות.
האופנה המהירה מבוססת על בגדים זולים ותפירה באיכות נמוכה, הגורמים למחיר נמוך יותר בשוק. תוסיפו לכך ניצול של כוח אדם זול במדינות עולם שלישי, ותבינו את גודל הבעיה: מדינות אלה מלאות באנשים עניים המשוועים לעבוד על מנת שיוכלו להתקיים, ומותגי האופנה הגדולים מנצלים זאת. מודל האופנה המהירה יוצר מעגל של ייצור בגדים זולים וחד פעמיים, אותם אנחנו רוכשים לפרקי זמן קצרים – ומיד קונים במקומם בגדים חדשים, כי מתברר שהבגד שלבשנו פעם או פעמיים לא נוח או לא החזיק מעמד.
בחומר שקראתי היו עוד המון עובדות מזעזעות על הייצור והצביעה של הבדים הפוגעים בכדור הארץ ועל פגיעה איומה בזכויות אדם כשמדובר בבתי אופנה ענקיים הממשיכים לייצר עוד ועוד ולא דואגים לזכויות העובדים שלהם. יותר זול להם לייצר בכמויות ענק גם אם לא הכל יימכר, הם מעודדים אותנו לקנות עוד ועוד והמפגע רק ממשיך.
אם אתם חושבים שתשימו את הבגדים בפחי מיחזור והבעיה תיפתר, חשוב שתדעו שניתן למחזר רק בדים טבעיים טהורים. וכאלה אנחנו כמעט שלא לובשים. ברגע שבבד יש גם סיבי פלסטיק (פוליאסטר), אין שום אפשרות להפריד בין הסיבים ולמחזר אותו. ולכן גם במה ששמנו בפחי המיחזור, אין באמת מיחזור.
אז מה הפתרון?
יש הרבה נסיונות לשיפור המצב ואחרים מבינים בזה יותר ממני.אבל אני יודעת שכל צעד קטן שאנחנו עושים בכיוון הנכון ולא בכיוון ההפוך, יכול להועיל. לתקן אם יש צורך ולרכוש אופנה איכותית יותר שתשרוד זמן רב יותר. לא למהר לקנות חולצה שראינו בחנות כי היא יפה וזולה ובא לי להתחדש. האם היא באמת איכותית? האם באמת שימושית לי? לא לזרוק בגדים ולא למסור סתם לגמ"ח המקומי. אם יש בגד שכבר לא מתאים לנו – למצוא מישהי ספציפית שהבגד יכול להתאים לה. לפני שנרוץ לקנות חדש, בואו נחשוב שוב: האם באמת אין לי בגדים שאני יכולה ללבוש? לחפש בבגדים הישנים שלנו – אולי בגד חזר לאופנה? אולי נוכל לתקן אותו, לשדרג אותו וללבוש?
הרגשתי טוב עם עצמי כשחשבתי על העובדה שהמותג שאני רוצה לפתוח עובד בדיוק על הכיוון הזה של "אופנה איטית". כי כל האג'נדה שלי היא לייצר בגדים מבדים טבעיים ואיכותיים ולעצב דגמים פחות טרנדיים ויותר שימושיים, כאלה שיוכלו להמשיך איתנו לאורך זמן, גם אם נשמין קצת או נרזה קצת, כמו שנשים נוהגות לעשות.
בארץ הנושא פחות מוכר ואני אינני מומחית, ולכן קצת קשה לדעת מה המקור של הבד, אבל אני עובדת עם מפעלים חוקיים שמזמינים בדים מחברות איכותיות ברחבי העולם. אני אוהבת כותנה ולכן באופן טבעי הבדים שארכוש עבור הקולקציה שלי יהיו יותר טבעיים ואקולוגיים. גם הייצור שלי נעשה ברובו במתפרות קטנות בארץ, עם יחס הוגן לכל העובדים. וחשוב מכל – אני לא מייצרת בכמויות ענק. אני עובדת לאט לאט לפי היצע וביקוש. נכון, הייצור יעלה לי הרבה יותר יקר כשאייצר רק 20 חתיכות מדגם. אבל למה שאייצר 500 מכל דגם רק כדי לחסוך בעלויות ואח"כ אולי לא יהיה ביקוש ואצטרך לתרום את הבגדים לזיהום הסביבה?אם גם לך אכפת מהנושא, אשמח אם תצטרפי אלי למסע, תכתבי לי תגובות בבלוג, תצטרפי למועדון שלנו ותשמרי על קשר רציף. עדכני אותי אם בגד שרצית אזל מהמלאי ... ואם את קונה את הבגדים של "רביון" את יודעת שאת תומכת ככל האפשר ב"אופנה איטית" למען סביבה איכותית יותר מכל הבחינות.
אם גם לך אכפת מהנושא, אשמח אם תצטרפי אלי למסע, תרשמי למייל שלנו.
תכתבי לי תגובות בבלוג, תצטרפי למועדון שלנו ותשמרי על קשר רציף. אם את מעוניינת שאייצר דגם ספציפי חדש שנראה לך מתאים לאג'נדה שלי, אם יש בגד שרצית לרכוש והוא אזל מן המלאי – עדכני אותי כדי שאוכל לרשום שאת מעוניינת ולייצר עוד כמות קטנה. ואם את קונה את הבגדים של "רביון" את יודעת שאת תומכת ככל האפשר ב"אופנה איטית" למען סביבה איכותית יותר מכל הבחינות.
והנה, אחרי שכתבתי, תראו מה מצאתי באינטרנט. פעם ראשונה שאני אוהבת משהו שאני קוראת בעיתון "הארץ". חבל שלא קראתי קודם, הייתי אולי שמה את זה פה במקום המילים שלי.
www.facebook.com/metlabshot